Huvitavat      Sündmused      Kontakt      

Kevadisi taimetoite - Soome taimetarga Virpi Raipala-Cormier retseptid

Metsikute toidutaimedena kasutatavad looduses kasvavad taimed sisaldavad vahel isegi kümneid kordi rohkem mineraalaineid ja vitamiine kui tavaline lehtsalat ja teised köögiviljad. Saame sel teel tähtsaid organismi kaistvaid toitaineid. Looduses kasvavad taimed on ka nn leebetoimelised ravimtaimed. Nad on oma toimelt nii ennetavad kui ravivad eemaldades kehast jääkaineid ning ergutades seede- ja erituselundite tööd. Jääkained on kogunenud meie organismi aastate jooksul ja kogeme nende kuhjumist eriti pärast talve, kui toiduvalik on olnud ühekülgsem, tundes muuhulgas kevadväsimust või istmikunärvi- ja liigesevalu. Tasub proovida kevadel tärkavaid metsikuid toidutaimi. Korjake loodusest vaid neid taimi, mida tunnete ja teate olevat söödavad. KEVADISTE RETSEPTIDE NÄITEID KEVADINE NR 1 UMBROHUSALAT Korja mustasõstra-, mets-harakputke-, naadi-, võilille-, raudrohu- teelehe- ja kaselehti, kuusekasve. Loputa kõik lehed üle ja rebi salatikaussi kihiti peeneks. Serveeri koos salatikastmega, milles on näiteks 1 osa külmpressi taimeõli ja ½ osa sidrunimahla ning maitse järgi natuke mett. KEVADINE NÕGESESUPP ½ liitrit hakitud nõgeseid  kokku umbes 2dl porgandi-, pastinaagi-, selleri-, kartuli- ja tomatikuubikuid (köögivilja võid ka lisamata jätta) 1-2l vett (soovi korral võib osa sellest olla piim)  maitseks köömneid, majoraani, basiilikut, peterselli, valget pipart ja sojakastet või ürdisoola Paksenda vesi maisi- v
zero base cad Kaasaegse veebilehe loomine ja mõjusate kodulehtede tegemine aitab veebilehtede disaini valmistamise nähtavamaks teha, vaata aara.ee poolt kodulehekülgede valmistamise kohta aitab näidata kuidas veebilehe tegemine muudab ettevõtte netilehe moodsalt populaarseks lisaks ka kodulehe optimeerimine loob head eeldused koduka Google otsingu kaudu, lisaks aitab kodulehtede tegemise ja optimeerimisele tähelepanu pööramine netilehekülgi ka paremini ülesse leida, loe uue veebilehekülje tegemisest aara.ee disainibüroos lähemalt käib ja mida täpselt kodulehe tegemine endas kätkeb.

Kevadisi taimetoite - Soome taimetarga Virpi Raipala-Cormier retseptid

12.aprillil toimunud loengul jagatud näpunäited.
MAITSEV JA KASULIK
Kevadine toit loodusest

 Metsikute toidutaimedena kasutatavad looduses kasvavad taimed sisaldavad vahel isegi kümneid kordi rohkem mineraalaineid ja vitamiine kui tavaline lehtsalat ja teised köögiviljad. Saame sel teel tähtsaid organismi kaistvaid toitaineid. Looduses kasvavad taimed on ka nn leebetoimelised ravimtaimed. Nad on oma toimelt nii ennetavad kui ravivad eemaldades kehast jääkaineid ning ergutades seede- ja erituselundite tööd. Jääkained on kogunenud meie organismi aastate jooksul ja kogeme nende kuhjumist eriti pärast talve, kui toiduvalik on olnud ühekülgsem, tundes muuhulgas kevadväsimust või istmikunärvi- ja liigesevalu. Tasub proovida kevadel tärkavaid metsikuid toidutaimi. Korjake loodusest vaid neid taimi, mida tunnete ja teate olevat söödavad.

 

KEVADISTE RETSEPTIDE NÄITEID

KEVADINE NR 1 UMBROHUSALAT

Korja mustasõstra-, mets-harakputke-, naadi-, võilille-, raudrohu- teelehe- ja kaselehti, kuusekasve. Loputa kõik lehed üle ja rebi salatikaussi kihiti peeneks. Serveeri koos salatikastmega, milles on näiteks 1 osa külmpressi taimeõli ja ½ osa sidrunimahla ning maitse järgi natuke mett.

 

KEVADINE NÕGESESUPP 

½ liitrit hakitud nõgeseid  kokku umbes 2dl porgandi-, pastinaagi-, selleri-, kartuli- ja tomatikuubikuid (köögivilja võid ka lisamata jätta)  1-2l vett (soovi korral võib osa sellest olla piim)  maitseks köömneid, majoraani, basiilikut, peterselli, valget pipart ja sojakastet või ürdisoola  Paksenda vesi maisi- või täisterajahuga ja keeda leent umbes 5 minutit nii, et juurikad oleksid poolküpsed. Lisa pestud ja hakitud nõgesed ning maitseained ja lase supil haududa veel umbes 5 minutit. Serveeri näiteks koos sooja rukkileivaga, mille sisse võid samuti panna nõgeseid või teisigi loodusest korjatud taimi.

 

 

Magustoiduks KIKKAPUTKE-SAIAKESED ÜRDITTEE VÕI KUUSEKASVUMÕDUGA Valmista tainas täisteranisujahust, rulli lahti ja määri vahele natuke kikkaputkemääret, purustatud pähkleid, mandleid või kookoshelbeid. Vormi tainast saiakesed ja küpseta.

 

KIKKAPUTKEMÄÄRE

 ¼ l noori kikkaputke lehti ja varsi 1 l vett  1 dl mett ja/või 3dl leotatud datleid  1,5 dl maisitärklist Segage potis vesi, maisitärklis ja mesi ning hakake segu aeglaselt soojendama, segades keedust pidevalt, et kissell saaks ühtlane. Keetke umbes 10 minutit pidevalt segades. Siis lisage peenekshakitud kikkaputke lehed ja varred, samuti peenekshakitud datlid. Jahutage. Mesi tuleb potti panna soojendamise alguses, sest kuuma kisselli hulka lisades imenduvad mees olevad ensüümid maisitärklisesse ja kissell muutub vesiseks. Seda määret saab kasutada nii leivakattena kui ka küpsetiste, tortide ja kohe söödavate küpsiste täidisena.

 

© Frantsilan Luomuyrttitila Virpi Raipala-Cormier Määrde võib valmistada ka lahjema ja vedelema, siis võib seda süüa kissellina, supina või jäätisekastmena. Määre säilib külmkapis umbes 4 ööpäeva. Kui kikkaputke maitse on teie jaoks liiga tugev, võite selle asemel kasutada mesiputke, mündi- ja mustasõstralehti või kuusekasve. Hulka võib segada ka õunapüreed. Maitsetaimi on nende seedimist soodustava toime tõttu kasulik toitudele ja küpsetistele lisada. Paljud maitsetaimed soodustavad seedeensüümide ja sapi eritust, tänu millele seedub toit paremini. Kui soolestiku töö on parem, paraneb ka üldine enesetunne. Maitsetaimed ergutavad ka hingamisteede tööd ja toimivad nii kaudselt energiat andvate ja virgutavatena, parandades ka halba enesetunnet külmetushaiguste korral.

 

KUUSEKASVUMÕDU

1,5l värskeid 3-4cm pikkuseid kuusekasve 6 l vett  2 dl mett  hernesuurune tükk pärmi Purusta kuusekasvud ja valmista mõdu nagu tavaliselt. Kalla neile keev või kuum vesi ja lase jahtuda käesoojaks. Lahusta käesoojas joogis mesi ja pärm. Lase mõdul käia 1–2 ööpäeva, kurna ja vala pudelisse. Mõdu säilib jahedas. Kuusekasvud sisaldavad rikkalikult C-vitamiini ning neist saab tervisliku, ergu maitsega mõdu või tõmmise. Kuusekasvud kõrvaldavad kopsuteedest röga ja on nii abimehed köha puhul. Virgutavaid kevadisi hõrgutisi võililledest

 

VÕILILLELEHERULLID à la Taisto Inervo keedetud odra-, riisi- või tatraputru  riivitud porgandit, tüümianit, köömneid või punet, sojakastet Segage täidiseained ühtlaseks massiks ning maitsestage. Pange täidis suurte pestud võilillelehtede peale ja keerake neist rullid, keerates esmalt külgedelt keskele ja seejärel pikisuunas tihedaks rulliks..Keerata on lihtsam kui võilillelehed on korraks kuuma vette kastetud. Küpsetage rullid praepannil õlis või võis ja serveerige umbrohusalati ja nõgesevormiga.

 

VARAKEVADINE VÕILILLE-ÜRDISALAT à la Virpi Raipala-Cormier  võilille lehti (kui rootsud ära võtta, on maitse mahedam)  mesiputke või teisi varajasi värskeid maitsetaimi  riivitud porgandit  purustatud metsapähkleid või mandleid (soovitavalt eelnevalt leotatud) Salatikaste:  1 osa oliiviõli (külmpressitud)  ¼ osa sidrunimahla  1 osa vett  natuke mett

 

Lisainfo ”FRANTSILA ÜRDITALU TAIMETOIDU KOKARAAMATUST”! Üle 300 isuäratava ja hõlpsasti valmiva retsepti, maitsetaimetarkusi ning küllaga kasulikke nippe ja vihjeid.

Oktoober 2017
ETKNRLP
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Hiina vanasõna:
teed plaane aastaks – külva seemet
teed plaane kümneks aastaks – istuta puid
teed plaane sajaks aastaks – hari inimesi!

ÜHINGUST
Panustame oma tegevusega tervisliku aiakultuuri arendamisse!
EESMÄRGID
MTÜ eesmärk on tervist väärtustava elukeskkonna ja  elulaadi tutvustamine ning aiakultuuri arendamine.
SÜNDMUSED
Siit leiad info  nii tulevaste kui juba toimunud sündmuste kohta.
KONTAKT
MTÜ Tervendavad Aiad, 
Juku põik 6-8, Harku vald, 
Rannamõisa, Harjumaa 76906 Kontakttelefon (+372) 50 37 504

Kodulehtede valmistamine aara.ee

Metsikute toidutaimedena kasutatavad looduses kasvavad taimed sisaldavad vahel isegi kümneid kordi rohkem mineraalaineid ja vitamiine kui tavaline lehtsalat ja teised köögiviljad. Saame sel teel tähtsaid organismi kaistvaid toitaineid. Looduses kasvavad taimed on ka nn leebetoimelised ravimtaimed. Nad on oma toimelt nii ennetavad kui ravivad eemaldades kehast jääkaineid ning ergutades seede- ja erituselundite tööd. Jääkained on kogunenud meie organismi aastate jooksul ja kogeme nende kuhjumist eriti pärast talve, kui toiduvalik on olnud ühekülgsem, tundes muuhulgas kevadväsimust või istmikunärvi- ja liigesevalu. Tasub proovida kevadel tärkavaid metsikuid toidutaimi. Korjake loodusest vaid neid taimi, mida tunnete ja teate olevat söödavad. KEVADISTE RETSEPTIDE NÄITEID KEVADINE NR 1 UMBROHUSALAT Korja mustasõstra-, mets-harakputke-, naadi-, võilille-, raudrohu- teelehe- ja kaselehti, kuusekasve. Loputa kõik lehed üle ja rebi salatikaussi kihiti peeneks. Serveeri koos salatikastmega, milles on näiteks 1 osa külmpressi taimeõli ja ½ osa sidrunimahla ning maitse järgi natuke mett. KEVADINE NÕGESESUPP ½ liitrit hakitud nõgeseid  kokku umbes 2dl porgandi-, pastinaagi-, selleri-, kartuli- ja tomatikuubikuid (köögivilja võid ka lisamata jätta) 1-2l vett (soovi korral võib osa sellest olla piim)  maitseks köömneid, majoraani, basiilikut, peterselli, valget pipart ja sojakastet või ürdisoola Paksenda vesi maisi- või täisterajahuga ja keeda leent umbes 5 minutit nii, et juurikad oleksid poolküpsed. Lisa pestud ja hakitud nõgesed ning maitseained ja lase supil haududa veel umbes 5 minutit. Serveeri näiteks koos sooja rukkileivaga, mille sisse võid samuti panna nõgeseid või teisigi loodusest korjatud taimi. Magustoiduks KIKKAPUTKE-SAIAKESED ÜRDITTEE VÕI KUUSEKASVUMÕDUGA Valmista tainas täisteranisujahust, rulli lahti ja määri vahele natuke kikkaputkemääret, purustatud pähkleid, mandleid või kookoshelbeid. Vormi tainast saiakesed ja küpseta. KIKKAPUTKkeerates esmalt külgedelt keskele ja seejärel pikisuunas tihedaks rulliks.. Keerata on lihtsam kui võilillelehed on korraks kuuma vette kastetud. Küpsetage rullid praepannil õlis või võis ja serveerige umbrohusalati ja nõgesevormiga.   VARAKEVADINE VÕILILLE-ÜRDISALAT à la Virpi Raipala-Cormier  võilille lehti (kui rootsud ära võtta, on maitse mahedam)  mesiputke või teisi varajasi värskeid maitsetaimi  riivitud porgandit  purustatud metsapähkleid või mandleid (soovitavalt eelnevalt leotatud) Salatikaste:  1 osa oliiviõli (külmpressitud)  ¼ osa sidrunimahla  1 osa vett  natuke mett   Lisainfo ”FRANTSILA ÜRDITALU TAIMETOIDU KOKARAAMATUST”! Üle 300 isuäratava ja hõlpsasti valmiva retsepti, maitsetaimetarkusi ning küllaga kasulikke nippe ja vihjeid.

12. aprillil toimunud loengul jagatud näpunäited. MAITSEV JA KASULIK Kevadine toit loodusest Kevadisi taimetoite - Soome taimetarga Virpi Raipala-Cormier retseptid

www.tervendavadaiad.ee © 2014 MTÜ Tervendavad Aiad