Huvitavat      Sündmused      Kontakt      

Umbrohu hapendamine

• Korjasime õuest igatsugu taimi (kaselehed, põdrakanep, hapuolikas, teeleht, männi-, kuusevõrsed jm, mis meeldib) • hakkisime ära noaga, mitte masinaga, • rullisime taignarulli (võib ka pudeliga) • sekka mere- või roosat soola – tunnetuse järgi aga pigem soolane, küüslauku kui meeldib NB! Natuke hapukurgivett kui on järel talvest – põhimõte sama kui leivajuuretise jätkamisel • kõik see modru purki, kus on juba sees natuke keedetud külma(!) või allikavett, nii et taimed oleksid vee all • kõige peale vahtralehti, et peenem kraam ei tõuseks pinnale • ja eelnevalt läbikeedetud peosuurune maakivi (soovitavalt graniit vm selline, mis ei lagune) peale kaas, purk ei pea olema kurguni täis • Siis toatemperatuuril seisma 2-3 päevaks seejärel hoia 16 kraadi juures 10 päeva lõpuks keldrisse või külmakappi • Sellisel moodusel tulevad kõiksugu vitamiinid ja muud kasulikud ained välja taimedest, B vitamiinid ka!, taimemass saab aluselisemaks ja kehale vastuvõetavamaks, näiteks ajab nõgesest nitrogeeni välja, mis maksale muidu kahjulik, samas aitab nõgesest head asjad välja jne. • Kasutada saab juba ka nädala pärast või kuu kuni kolme möödudes. Parim jätta talveks, siis hea toidu juurde võtta – sarnane hapukurgi maitsega ja “väetab” keha parimaga, mis loodusest võtta. Taimedest – • Korja siis, kui kaks päeva pole vihma tulnud – piimahape on just lehe p
zero base cad Kaasaegse veebilehe loomine ja mõjusate kodulehtede tegemine aitab veebilehtede disaini valmistamise nähtavamaks teha, vaata aara.ee poolt kodulehekülgede valmistamise kohta aitab näidata kuidas veebilehe tegemine muudab ettevõtte netilehe moodsalt populaarseks lisaks ka kodulehe optimeerimine loob head eeldused koduka Google otsingu kaudu, lisaks aitab kodulehtede tegemise ja optimeerimisele tähelepanu pööramine netilehekülgi ka paremini ülesse leida, loe uue veebilehekülje tegemisest aara.ee disainibüroos lähemalt käib ja mida täpselt kodulehe tegemine endas kätkeb.

Umbrohu hapendamine

Talveks vitamiinipomm ehk kuidas teha söögikõlbulikuks umbrohi.
Õpituba Soomes Tammisaari ligidal, õpetaja Selma Eliisa Kilpi.


• Korjasime õuest igatsugu taimi (kaselehed, põdrakanep, hapuolikas, teeleht, männi-, kuusevõrsed jm, mis meeldib) 

• hakkisime ära noaga, mitte masinaga, 

• rullisime taignarulli (võib ka pudeliga)

• sekka mere- või roosat soola – tunnetuse järgi aga pigem soolane, küüslauku kui meeldib

NB! Natuke hapukurgivett kui on järel talvest – põhimõte sama kui leivajuuretise jätkamisel

• kõik see modru purki, kus on juba sees natuke keedetud külma(!) või allikavett, nii et taimed oleksid vee all

• kõige peale vahtralehti, et peenem kraam ei tõuseks pinnale

• ja eelnevalt läbikeedetud peosuurune maakivi (soovitavalt graniit vm selline, mis ei lagune)

peale kaas, purk ei pea olema kurguni täis

• Siis toatemperatuuril seisma 2-3 päevaks

seejärel hoia 16 kraadi juures 10 päeva

lõpuks keldrisse või külmakappi

• Sellisel moodusel tulevad kõiksugu vitamiinid ja muud kasulikud ained välja taimedest, B vitamiinid ka!, taimemass saab aluselisemaks ja kehale vastuvõetavamaks, näiteks ajab nõgesest nitrogeeni välja, mis maksale muidu kahjulik, samas aitab nõgesest head asjad välja jne.

• Kasutada saab juba ka nädala pärast või kuu kuni kolme möödudes. Parim jätta talveks, siis hea toidu juurde võtta – sarnane hapukurgi maitsega ja “väetab” keha parimaga, mis loodusest võtta.

 

Taimedest – 

• Korja siis, kui kaks päeva pole vihma tulnud – piimahape on just lehe peal! 

• Peale päikselist lõunaaega, kus vägi on taime ülemises osas aga õitest juba tagasi lehtedesse tulnud.

• Korja neid, mida tõesti tunned (tead, et ei ole mürgised !!!), põdrakanepist kasuta pehmeid osi, metsmaasika lehed – hea maksarohi, mustikalehtedest saab inuliini, kanarbikust rauda (juuri saab riivida)

 

Samamoodi tegin "Ivan tšai'd" - põdrakanepi fermenteeritud teed

• Võtsin põdrakanepilehed

• rullisin peovahel ükshaaval kuulikesteks

• siis need kõik pisikesse purki

• vedelikku ei pane lisaks!!!

• surusin nii tihedaks, et õhk saaks kõik välja

• kõige lõpuks litsusin korgi peale

• Siis purk akna peale päikse kätte kaheks-kolmels päevaks kuni on värvunud pruunikaks need pallid – välja paberile kuivama, pigem pimedasse ja sooja.

• Teed nendest teha nagu ikka – hea asendus mustale teele.

• Neid kuulikesi on ka tubaka asemel kasutatud.

 

Õpituba toimus Soomes Tammisaari ligidal, õpetaja Selma Eliisa Kilpi

 

Taisto Uuslail

 

Umbrohu hapendamine
Umbrohu hapendamine

Umbrohu hapendamise koolitus Frantsila maheürditalus Soomes juuni 2011.

Märts 2024
ETKNRLP
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Hiina vanasõna:
teed plaane aastaks – külva seemet
teed plaane kümneks aastaks – istuta puid
teed plaane sajaks aastaks – hari inimesi!

ÜHINGUST
Panustame oma tegevusega tervisliku aiakultuuri arendamisse!
EESMÄRGID
MTÜ eesmärk on tervist väärtustava elukeskkonna ja  elulaadi tutvustamine ning aiakultuuri arendamine.
SÜNDMUSED
Siit leiad info  nii tulevaste kui juba toimunud sündmuste kohta.
KONTAKT
MTÜ Tervendavad Aiad, 
Juku põik 6-8, Harku vald, 
Rannamõisa, Harjumaa 76906 Kontakttelefon (+372) 50 37 504

Kodulehtede valmistamine aara.ee

• Korjasime õuest igatsugu taimi (kaselehed, põdrakanep, hapuolikas, teeleht, männi-, kuusevõrsed jm, mis meeldib) • hakkisime ära noaga, mitte masinaga, • rullisime taignarulli (võib ka pudeliga) • sekka mere- või roosat soola – tunnetuse järgi aga pigem soolane, küüslauku kui meeldib NB! Natuke hapukurgivett kui on järel talvest – põhimõte sama kui leivajuuretise jätkamisel • kõik see modru purki, kus on juba sees natuke keedetud külma(!) või allikavett, nii et taimed oleksid vee all • kõige peale vahtralehti, et peenem kraam ei tõuseks pinnale • ja eelnevalt läbikeedetud peosuurune maakivi (soovitavalt graniit vm selline, mis ei lagune) peale kaas, purk ei pea olema kurguni täis • Siis toatemperatuuril seisma 2-3 päevaks seejärel hoia 16 kraadi juures 10 päeva lõpuks keldrisse või külmakappi • Sellisel moodusel tulevad kõiksugu vitamiinid ja muud kasulikud ained välja taimedest, B vitamiinid ka!, taimemass saab aluselisemaks ja kehale vastuvõetavamaks, näiteks ajab nõgesest nitrogeeni välja, mis maksale muidu kahjulik, samas aitab nõgesest head asjad välja jne. • Kasutada saab juba ka nädala pärast või kuu kuni kolme möödudes. Parim jätta talveks, siis hea toidu juurde võtta – sarnane hapukurgi maitsega ja “väetab” keha parimaga, mis loodusest võtta. Taimedest – • Korja siis, kui kaks päeva pole vihma tulnud – piimahape on just lehe peal! • Peale päikselist lõunaaega, kus vägi on taime ülemises osas aga õitest juba tagasi lehtedesse tulnud. • Korja neid, mida tõesti tunned (tead, et ei ole mürgised !!!), põdrakanepist kasuta pehmeid osi, metsmaasika lehed – hea maksarohi, mustikalehtedest saab inuliini, kanarbikust rauda (juuri saab riivida) Samamoodi tegin "Ivan tšai'd" - põdrakanepi fermenteeritud teed • Võtsin põdrakanepilehed • rullisin peovahel ükshaaval kuulikesteks • siis need kõik pisikesse purki • vedelikku ei pane lustikalehtedest saab inuliini, kanarbikust rauda (juuri saab riivida)   Samamoodi tegin "Ivan tšai'd" - põdrakanepi fermenteeritud teed • Võtsin põdrakanepilehed • rullisin peovahel ükshaaval kuulikesteks • siis need kõik pisikesse purki • vedelikku ei pane lisaks!!! • surusin nii tihedaks, et õhk saaks kõik välja • kõige lõpuks litsusin korgi peale • Siis purk akna peale päikse kätte kaheks-kolmels päevaks kuni on värvunud pruunikaks need pallid – välja paberile kuivama, pigem pimedasse ja sooja. • Teed nendest teha nagu ikka – hea asendus mustale teele. • Neid kuulikesi on ka tubaka asemel kasutatud.   Õpituba toimus Soomes Tammisaari ligidal, õpetaja Selma Eliisa Kilpi   Taisto Uuslail   Umbrohu hapendamise koolitus Frantsila maheürditalus Soomes juuni 2011.

Talveks vitamiinipomm ehk kuidas teha söögikõlbulikuks umbrohi. Õpituba Soomes Tammisaari ligidal, õpetaja Selma Eliisa Kilpi. Umbrohu hapendamine

www.tervendavadaiad.ee © 2014 MTÜ Tervendavad Aiad